North canal bank project

  • The newly transformed public realm on the North canal bank
  • Detail of the 'memory line', designed by local school children
  • The new granite seats 'bankies benches'

Lead Partner: Clydebank Rebuilt of behalf of West Dunbartonshire Council

Other Partners: British Waterways CIS/Clyde Shopping Centre

Project Team: Ian White Associates, Nord Architects, Buchanan Laird, The Neilson Partnership Lead Contractor – AEL Enterprises Ltd

Project History
Click an image to enlarge

  • Construction nearing completion
  • Works complete
  • Works complete
  • The newly transformed public realm
  • the new granite seats
  • Completion of the North canal bank project


Clydebank & Erskine, Clydebank Town Centre


The North canal bank project has transformed the canal side environment on the north bank of the Forth and Clyde Canal in Clydebank town centre, between Kilbowie Road and Argyll Road. The project creates a more user friendly space in which to enjoy the canal side setting, introduce new activities and improve connectivity with the shopping centre and car parking area. Extensive community feedback on this project helped shape the design process.

The project was funded by Urban II European Funding, Scottish Government Cities Growth fund, Clydebank Rebuilt, British Waterways and CIS.

The newly transformed public realm features heated granite seats - "bankies benches" - and a "memory line" to communicate the history of the area, designed by local school children.

The project has been nominated  for the Scottish Design Awards 2009 in the masterplan category.


Current status:

Completed 20 June 2008.


July 2007 - June 2008